Konakli Beach:

Alanyas historie

Historie:

Alanya er én af de få byer, som kan prale af at have pirater, dronninger og store krigsherrer på rollelisten. Oprindeligt var Alanya en mindre by grundlagt af pirater, hvor indbyggerne hovedsageligt levede af landbrug og handel. Byen, hed dengang Coracesium, begyndte først at vokse – sådan for alvor - da Alaaddin Keykubad i 1221 kom til Alanya og på fem år erobrede byen. Han iværksatte snart konstruktionen af Alanya borgen og ændrede byens navn til Alaiye, som betyder Alaaddins by. I 1934, da landets daværende præsident Mustafa Kemal Atatürk kom til byen syntes han ikke om navnet Alaiye og ændrede det til Alanya. Af andre prominente gæster kan nævnes Dronning Kleopatra af Egypten samt romernes kejser Antonius. Ifølge sagnet tilbragte de deres hvedebrødsdage i Alanya, hvorefter Antonius gav området til sin hustru i gave. Hun fældede derefter de mange store skove og sendte tømmeret hjem til Egypten, hvor det blev brugt til konstruktion af krigsskibe. I dag er Alanya blevet et af skandinavernes foretrukne rejsemål i Tyrkiet. De lokale lever nu af turisme og arbejder hårdt fra turistsæsonens begyndelse i april til afslutningen i oktober. Vinteren bliver herefter brugt til at slappe af eller besøge familie andre steder i Tyrkiet. Mange forlader frivilligt kone og børn i hele sommerperioden for at arbejde i Alanya.
Tyrkiets areal udgør 780.000 km2, og landet er således 18 gange større end Danmark. Heraf befinder omkring 3% sig på det europæiske kontinent, mens resten af landet ligger i Lille-Asien. Over halvdelen af Tyrkiet grænser op til hav. Af faste lande-grænser findes Syrien, Armenien, Bulgarien, Iran, Irak og Grækenland. På grund af landets størrelse har Tyrkiet også flere forskellige klimazoner. Her findes alt fra ekstremt varme somre over kolde vintre og regnfulde perioder. Højsletterne i Anatolien byder på en stegende varm og tør sommer, mens vinteren er bidende kold. Langs Middelhavet er klimaet subtropisk, hvilket betyder varme somre og milde vintre.

Tyrkiet kaldes også porten til østen. Landet er om noget stedet, hvor de to verdensdele mødes, og geografisk befinder Tyrkiet sig på begge kontinenter. Her lever gamle traditioner og glemte folkeslag side om side med moderne storbykultur og vestens luksus. Historien om Tyrkiet er en del ældre end historien om tyrkerne. Sporene fra de første bosættelser efter nomader daterer sig tilbage til omkring 6500 før Kristus, mens tyrkerne som folkeslag først ankom til det nuværende Tyrkiet fra østasien for omkring 900 år siden. Derfor er landets historie heller ikke én, men derimod mange små som sat sammen fortæller storslåede historier om folkevandringer, krige, mægtige sultaner og forsvundne kulturer. For nutidens besøgere af Tyrkiet er der dog ét magtskifte, som bør tiltrække sig særlig opmærksomhed. Det er oprettelsen af den tyrkiske republik i 1923. En begivenhed der om noget har præget Tyrkiet og skabt det land, som findes i dag.

Fakta:

Tyrkiske navn: Türkiye Cumhuriyeti
Indbyggere: 65 millioner – (DK: 5,3 millioner) 
Alder: 50% er under 25 år (DK: 20%)
Sprog: Tyrkisk
Valuta: YTL: Yeni Tyrkiske lirer
Religion: Religionsfrihed hvor over 90% er muslimer. Cirka 15% overholder de fem islamiske søjler
Længste flod: Kýzýlýrmak på 1150 km
Højeste punkt: Ararat 5165 m.o.h (DK: Ejer Baunehøj 171 m.o.h). Ifølge bibelen strandede Noahs ark på Ararat
Største sø: Vansøen på 4000 m2

Fest- og helligdage:

1. januar: Nytårsdag og dagen hvor den gregorianske kalender blev indført.
23. april: Børnenes dag og uafhængighedsdagen.
19. maj: Ungdommens og idrættens dag. Samtidig Atatürks mindedag da 19. maj var dagen da opstanden mod besættelsesmagterne startede efter Tyrkiets nederlag i 1. verdenskrig.
30. august: Sejrsdagdagen hvor befrielseshæren drev besættelsesstyrkerne på flugt.
29. oktober: Datoen for den tyrkiske republiks oprettelse.
10. november: Dagen i 1938 da Atatürk klokken 09.05 dør i Dolmabahçepaladset i Istanbul. Hvert år på dødstidspunktet mindes hele landet deres første præsident. Så stopper trafik, radio- og tv udsendelser og alt andet i ét minut.
Ramadanen: Fastemåneden hvor man faster fra solopgang til solnedgang. Kommer den 9. måned i den arabiske kalender, som er 10-11 dage kortere end den gregorianske.
Sukkerfesten/ Þeker Bayramý: Her fejres ramadanens afslutning i tre dage.
Offerfesten/ Kurban Bayramý: Helligdag til minde om Abrahams lydighed overfor gud. Fejres omkring 60 dage efter Sukkerfesten, og varer ligeledes i tre dage.
Bryllup og omskærelse er en stor begivenhed som kan bringe folk på gaden. Ved begge begivenheder køres byen rundt med bilhornet trykket helt i bund. Lige netop i den lejlighed som vi her tilbyder, er der udsigt til den tyrkiske festplads, som bliver brugt i forbindelse med bl.a. bryllupper. Ved bryllupper sidder brudeparret i en flot pyntet bil. Ved omskærelsesfester ses den lille dreng som regel på ladet af en pick-up ivrigt vinkende til forbipasserende.

Gennemsnitlige temperaturer i Alanya:

Sol  Januar: 11°C – 17°C Sol  Juli: 26°C – 27°C
Sol  Februar: 12°C – 16°C Sol  August: 27°C – 28°C
Sol  Marts: 13° C– 16°C Sol  September: 24°C – 27°C
Sol  April: 16°C – 18°C Sol  Oktober: 20°C – 24°C
Sol  Maj: 20°C – 21°C Sol  November: 16°C – 21°C
Sol  Juni: 24°C – 24°C Sol  December: 13°C – 18°C

Alanyas klima er kendetegnet ved milde, regnfulde og våde vintre samt tørre og varme somre. December og januar er de mest regnfulde måneder, mens august er den tørreste. Den gennemsnitlige temperatur i Alanya er omkring 19 grader. August er den varmeste måned med et gennemsnit på 27 grader, mens januar er den koldeste med kun 12 grader. Temperaturerne på bjergplateauerne er som en hovedregel 13-14 grader under temperaturen i Alanya by. Nattefrost forekommer sjældent og sne ses næsten aldrig. 

Vejret i Alanya lige nu:

Weather Forecast | Weather Maps


Alanyas klima er:

kendetegnet ved milde, regnfulde og våde vintre samt tørre og varme somre. December og januar er de mest regnfulde måneder, mens august er den tørreste. Den gennemsnitlige...
Læs mere her